Boken Tonårstjejens Dagbok

Tonårstjejens Dagbok finns att beställa här tex:

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=ton%E5rstjejens+dagbok+%3A+dagbokstexter+skrivna+mellan+%E5r+1904+och+2017

https://www.adlibris.com/se/sok?q=ton%C3%A5rstjejens+dagbok

Eller besök din lokala bokhandel!

Bilderna på bokens framsida som förställer tonårstjejer under olika årtionden i Sverige är inte nödvändigtvis avsändare till dagbokssidorna i boken.

Press:

ETC

https://www.etc.se/kultur-noje/vanskap-brustna-hjartan-sex-och-foraldragral

Vänskap, brustna hjärtan, sex och föräldragräl

Vänskap, brustna hjärtan, sex och föräldragräl. Nya "Tonårstjejens dagbok" samlar ett sekel av hemligheter och detaljerade vardags­betraktelser.

"Vi ville hylla tonårstjejen och ge henne en plats att presentera sig själv på egna villkor", säger Daniela Auerbach, som är en av bokens redaktörer.

De autentiska dagbokssidorna i "Tonårstjejens dagbok" är skrivna av tjejer mellan 13 och 19 år. Anteckningarna, som sträcker sig från nutid enda tillbaka till 1904, är bland annat insamlade på äldre­boenden, skolor och hos privatpersoner.

Trots det stora tidsspannet går det att se fler likheter än olikheter i tonårstjejernas dagboksskrivande, menar Daniela Auerbach. Hon och medredaktören Lovisa Henoch har även haft events där man bjudit in allmänheten att läsa högt ur - och donera - sina dagböcker. "Tonårstjejens dagbok" är ett urval på över 1 000 donerade sidor.

- Den målgrupp som har varit svårast att få in dagböcker från är de som är unga i dag. det ligger väldigt nära dem, men sedan kan det också vara så att färre skriver dagbok i dag med tanke på sociala medier och bloggar, säger Daniela Auerbach.

Började med konstprojekt

Allt började när Daniela Auerbach, Lovisa Henoch och Mikaela Krestesen startade det feministiska konstprojekt "Call out" år 2010, som resulterade i att man gav ut "Dagboken 1904-2011 författad av Tonårstjejen" i en mindre upplaga. Det är också i det projektet som "Tonårstjejens dagbok", som ges ut av Rabén & Sjögren, tar avstamp.

Enligt Daniela Auerbach är dagboken ett bra forum för att lyfta fram tonårstjejen - och hennes kloka tankar om livet.

- När jag läser de här dagbokssidorna kan jag tänka att hon har rätt i så mycket. Hon har så mycket positiva tankar och idéer.

Daniela Auerbach berättar att dagböckerna genomsyras av ett systerskap, något hon känner igen från sin egen ungdomstid.

- Jag har familj i dag och det gör att jag inte riktigt har lika starka band med mina medsystrar som jag hade då. Jag upplevde liksom allt med dem, de var hela mitt liv under så många år. Vi har lyft varandra och det har verkligen präglar den jag är i dag.

Hon medverkar själv i "Tonårstjejens dagbok", men likt de andra är det skrivet under pseudonym, säger hon och tillägger att fotografierna på bokens framsida inte föreställer de medverkande tjejerna. För egen del var dagboksskrivandet ett sätt att ventilera - en upplevelse som hon är orolig håller på att gå förlorad.

- Det finns något unikt i den handskrivna texten, men också det här utrymmet där man kan skriva för sig själv och inte för någon annan. Det känns som att vi lever i ett samhälle som ständigt ska betrakta oss och där vi ständigt ska bli bekräftade. Det är en helt annat känsla att läsa i en blogg och i en dagbok.

/Emma Sundelin


Tidningen Hammarby/ Skarpnäck

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/de-ger-tonarstjejen-upprattelse-genom-100-ar-gamla-dagbocker/repqhx!Uot8TdcWITP9eeu9dhDmzQ/

De ger tonårstjejen upprättelse - genom 100 år gamla dagböcker

Upprättelse för tonårstjejer och deras tankar. Det är vad Lovisa Henoch och Daniela Auerbach är ute efter. De har samlat ihop tusentals sidor ur dagböcker från de senaste 100 åren och nu har arkivet blivit en bok.

Vänskap, systerskap, jobbiga föräldrar och konflikter. Men även omvärldsanalys och, såklart, kärlek. Ämnena i tonårstjejers dagböcker är eviga. Även om det nog blivit mer alkohol och explicit sex på senare decennier, och språket är radikalt annorlunda 2017 jämfört med 1917.

Det säger Daniela Auerbach och Lovisa Henoch, två gamla Konstfack-kompisar som i flera år samlat in autentiska dagböcker från svenska tonårstjejer genom att gräva i arkiv och ta emot donerade böcker.

Nu har 100 sidor ur dem gets ut i boken "Tonårstjejens dagbok"; exakt som de ser ut i verkligheten, rubb och stubb med kludd och kladd. De är hämtade från hela landet och den äldsta är från 1904, den senaste från i år.

- Tonårstjejen skriver mest av alla och det är främst dagböcker. Nu har hon fått lite upprättelse genom tv-serien "Skam", men när vi började samla fanns här en lucka att fylla. Vi vill ge tjejen utrymme och genom dagboken, som spelar en central roll i hennes liv, så blir berättandet helt annorlunda än om det var något skrivet för en publik, förklarar Daniela Auerbach.

- Ja, det blir lite förbjuden tjuvläsningskänsla att läsa andras dagböcker, säger Lovisa Henoch.

Enligt duon så mår tonårstjejen "som hon alltid har gjort, det är en komplicerad period". Men hon är också en positiv person med starka åsikter.

- Det är inte bara mörker. Jag skrattar mycket åt tonårstjejernas anteckningar. Dagens unga kan läsa och inte känna sig ensamma i sina känslor, och bli vis i att alla känt så här genom tiderna. Det är inte bara du som har en dum pappa, eller ätstörningar, säger Lovisa Henoch.

- Och föräldrar kan också läsa den för att minnas hur tufft det var att vara tonåring. Och unga killar med, för den delen. Det kanske kan uppmuntra dem att också börja skriva, säger Auerbach.

/ Christoffer Röstlund Josson


Daniela Auerbach och Lovisa Henoch gästar PP3 och berättar om boken:

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/943646?programid=4283